Klíčový výraz: Canon EOS 5D Mark II

Luděk H↻ 14. 4. 2024

• Volnost pohybu

55Slunsečnice
Luděk H

55Jde o (nejen) v dnešní době oblíbenou možnost u objektivů. Tedy mít možnost ne jen namířit a zaostřit, ale také libovolně optiku vůči snímači (nebo filmu) natočit či vyosit.

Moderní objektivy s touto možnost mívají označení TS (Tilt Shift), PC (Perspective Control) a podobně. Zároveň s tímto označením je u objektivu většinou součástí cenovka se závratně vysokou částkou.

Tato možnost je dosažitelná i s trochou toho domácího kutění a za tak říkajíc minimální částku, i když výsledkem není technicky precizní moderna.
Luděk H↻ 3. 10. 2020

• Ze starých objektivů

Luděk H↻ 25. 2. 2016

• Digitalizační stolice I (část 2.)

40Digitalizační stolice
Luděk H

Vlevo od vlastní stolice v plastové krabici je controller a drivery krokových motorů propojované s počítačem přes COM port. Pod stolicí odpočívá kamera Kufa 810.

40Projekt první verze digitalizační stolice je sice v reálu jen pár kroků před dokončením, ale protože dosavadní postup byl převážně otázkou nápadů, pokusů a řezání kovu, je nejvyšší čas dát věcem i slovní podobu.

Utříbit si tak na "elektronickém papíře" myšlenky pro analýzu současného stavu a případně tento podklad následně použít pro odrazovou pozici k druhé verzi.
Luděk H↻ 30. 11. 2017

• Vancouver 2012

Luděk H↻ 1. 1. 2016

• Digitalizační stolice I (část 1.)

Záznamové médium velkoformátová fotografie je takovým filmovým RAW souborem, který většinou není finálním produktem focení, ale meziproduktem.

Tento meziprodukt je tak nutné nějakým způsobem dál zpracovat do finální podoby, použít pro finální výstup. Základní možnosti jsou vytovření kontaktní papírové fotografie. Přes zvětšovací přístroj vytvořit papírovou fotografii. Promítnout v případě pozitivu film na plátno/zeď. Nebo zdigitalizovat pro další zpracování v počítači. Pro tu posledně vypsanou možnost poslouží digitalizační stolice.